
המצב הנוכחי של שוק הנדל”ן בישראל מאופיין בעליית מחירים עצומה, אשר מהווה קרקע פורייה לביצוע השקעות נדל”ן מסוגים שונים. ואכן, בשנים האחרונות ניתן להצביע על יותר ויותר ישראלים אשר רכשו דירה למטרת השקעה גרידא, מתוך רצון ברור לגרוף עליה סכומי כסף גבוהים – אפילו תוך פרק זמן סביר. הבעיה היא ששדה המשחק אליו נכנסנו כרגע הוא מורכב במיוחד, כאשר יש לא מעט בורות אליהם ניתן ליפול אם לא נזהרים מספיק. אז איך תעשו את זה נכון?
אנשי המקצוע הנלווים
רבים מאלה הרוכשים דירה להשקעה מעוניינים לחסוך ככל האפשר במחיר הרכישה. עם זאת, החיסכון ממש לא צריך להיות בבחירת אנשי המקצוע הנלווים, דוגמת עורכי דין. מומלץ שלא להתפשר בבחירת עורך דין, ובטח שלא לוותר על שירותיו כלל. הגורם המשפטי יוכל לוודא כי ההסכם עליו חותמים הוא ההוגן ביותר עבור הלקוח שלו, כמו גם לבחון שהזכויות של לקוחותיו נשמרות.
ניתן להיעזר במתווכים, אם כי צריך לקחת בחשבון שלא תמיד הם אובייקטיביים. כלומר, ייתכן שהם ינסו לשווק נכסים שאינם אטרקטיביים, רק כי הם רוצים “להיפטר מהם”, מה שמקטין את הסיכויים לקבל רווח מההשקעה. הדברים אמורים גם במקרה של יועצי המשכנתאות של הבנק, אשר רואים לנגד עיניהם לרוב את טובת המקום שמשלם להם את תלוש המשכורת. אם לוקחים ייעוץ – ורבים ימליצו שלא לוותר על כך – רצוי להעדיף ייעוץ אובייקטיבי ובלתי תלוי, שגם יבחן עבור הלקוח הצעות של מספר בנקים.
תחת זאת, ניתן בהחלט לשקול בחיוב שימוש בגורמים שאמורים להפוך את התמונה לפשוטה יותר, ולקרב את הלקוח שלהם לעבר העסקה האידיאלית מבחינתו. רכישת דירה להשקעה בחברה iintoo, רשת המשקיעים החברתית, עונה למשל על ההגדרה הזו.
סדר הזמנים
טעות נפוצה שמבצעים לא מעט משקיעים היא פשוט להלחיץ את עצמם. זו בדיוק ההגדרה של מצב בו הם מחליטים על רכישת דירה לפני שהם מכרו את זו הקודמת. זהו צעד מיותר ברוב המקרים, שעלול להביא ללחץ ולרצון לסגור את העסקה החדשה מהיר, “ויהי מה”. ניתן להתחיל את הבירורים בו זמנית, אם כי מומלץ לרכוש נכס חדש רק לאחר שמוכרים את הישן.
בחינה מדוקדקת של המחיר והכנס
רבים אשר רוכשים נכס, בין אם להשקעה ובין אם למגורים, טועים בכך שהם מסתכלים בעיקר, או אפילו רק, על המשתנה הגדול ביותר במשוואה – מחיר הנכס. אלא שלצדו יש משתנים חשובים אחרים, אשר חיבורם עלול לייקר את הסכום הסופי בצורה ניכרת. כאשר רוכשים דירה, לכן, חשוב להתבונן גם על ההוצאות שנראות “קטנות”, לכאורה: מס הרכישה, עמלת התיווך, שירותי שמאות הנכס, התשתיות, הריהוט, התוספות העיצוביות ועוד. כאשר מתבוננים על כל אלה בצורה מדוקדקת, גדלים הסיכויים לביצוע עסקה משתלמת באמת.
בהמשך לכך, יש להשקיע מאמצים ראויים, בבדיקה מקיפה של הנכס, מ-א’ ועד ת’. שירותי בדק בית (ביקורת מבנים) אמנם כרוכים בתשלום, אך עשויים לגלות הרבה מאד דברים שמוזילים בפועל את ערך הנכס ועלולים לגרום לצרות צרורות בעתיד. לכן, ניתן בהחלט לשקול אותם בחיוב.