בשביל לבחור ביטוח לנהג חדש צריך קודם כל לדעת כיצד מתייחסים אליו בחברות הביטוח. בנוסף, יש להכיר את ההבדלים בינו לבין נהג צעיר ולא לוותר על השוואת מחירים ופוליסות
חברות ביטוח קובעות את גובה דמי הביטוח החודשיים, מה שמכונה בעגה המקצועית “פרמיה”, לפי רמת הסיכון שהן נוטלות על עצמן. ככל שרמת הסיכון גבוהה יותר, כך דורשת חברת הביטוח תשלום בהתאם מהמבוטח. זה קורה כמובן בכל תחום, אך הדוגמא הכי טובה לזה היא מענף ביטוח הרכב ולכן חשוב להכיר את ההבדלים בין נהג חדש ונהג צעיר.
בשנתיים הראשונות לאחר קבלת הרישיון מוגדר כל נהג בישראל כ”נהג חדש” – זאת ללא שום קשר לגילו. בנוסף, נהג חדש מוגבל גם על ידי משרד התחבורה בכל הנוגע לנסיעה עם ליווי, תליית שלט ומספר האנשים שמותר לו להסיע.
הגדרת נהג חדש משותפת לכל חברות הביטוח והיא פונקציה של הנחיות משרד התחבורה. מנגד, “נהג צעיר” מוגדר אצל כל חברת ביטוח בצורה שונה. רוב החברות מתחילות את הקטגוריה בגיל 21, לעומת כאלה שעושות זאת מגיל 24. גם כאן הרעיון הוא לחלק את המבוטחים לקבוצות סיכון ולדרוש מהם תעריפי ביטוח בהתאם. התעריפים משפיעים על מחיר ביטוח הרכב (הפרמיה) גובה ההשתתפות העצמית והכיסויים.
איך בוחרים ביטוח לנהג חדש?
ביטוח לרכב עבור נהג חדש תמיד יעלה יותר מביטוח חובה סטנדרטי. על המבוטח ליידע את חברת הביטוח במעמד רכישת הפוליסה, וכך לאפשר לה לבצע חישוב מדויק של הפרמיה. היות וכל החברות יגבו מנהג חדש מחיר גבוה יותר, הבחירה צריכה להתבצע לפי פרמטרים אחרים כמו רמת שירות, אפשרות לשלב ביטוח חובה וביטוח מקיף והמלצות אובייקטיביות.
הגדרה כנהג חדש משפיעה על גובה ההשתתפות העצמית שאותה יידרש המבוטח לשלם במקרה של תאונה. עם זאת, חלק מחברות הביטוח מאפשרות להוזיל את הפרמיה בתמורה להשתתפות עצמית גבוהה וזו עסקה שיכולה להיות משתלמת עבור חלק מהנהגים.
מה לגבי הביטוח המקיף?
ביטוח חובה מעניק פיצוי בגין נזקי גוף שנגרמו בעקבות תאונות דרכים וכל משתמש ברכב מנועי חייב לרכוש אותו. בשנת 2014 למשל נגבו מהציבור כ-5 מיליארד ש”ח תמורת ביטוחי חובה, למרות שהוא מסופק על ידי חברות פרטיות ולא על ידי המדינה. מנגד, חברות הביטוח כפופות להנחיות משרד האוצר בכל הנוגע לקביעת דמי הביטוח ובין היתר הן מחויבות להעניק הטבה לנהגים זהירים ולקבוע מחיר אחיד לנהגים בעלי סיכון זהה.
בביטוח מקיף יש לחברות הביטוח גמישות גדולה יותר. הפוליסות לביטוח רכב כזה אמנם מבוססות על נוסח תקני, אך חברת הביטוח רשאית לשנות אותן לטובת המבוטח. המשמעות היא שכדאי לבדוק לעומק את הנושא של ביטוח מקיף גם לנהגים חדשים ולבחון אפשרות לחסוך בהוצאות.